0
Ezt a terméket csak házhozszállítással kérheti

Lenmagolaj - Bio

100 ml db 1.750 Ft 1.663 Ft
250 ml db 2.650 Ft 2.518 Ft
500 ml db 4.530 Ft 4.304 Ft
Pödör Klub ár: Ft

Összesen:

Ft

Pödör klubtagoknak - Ingyenes regisztráció
  • 9.000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • 5% kedvezmény
  • 24 órás kiszállítás munkanapokon a 14.00 óráig leadott rendelésekre

Egészség

Lenmagolaj – egészséges, finom és sokoldalú

Dr. Thomas Kurscheid


dr-thomas-kurscheid.jpgAz ember évezredek óta kedveli az olajokat és a zsírokat – nemcsak táplálékként, hanem mint gyógyszert és a szépségápolásban is. A zsírok és olajok megtalálhatóak gyümölcsökben, diófélékben, magvakban és állati eredetű táplálékainkban. Rossz hírnevüket csak az elmúlt évtizedekben kapták magas kalóriatartalmuk miatt, véleményem szerint jogtalanul. A lenmagolaj példáján szeretném megmutatni, milyen áldásos hatással vannak egészségünkre. Nem mellesleg a jó és friss lenmagolaj íze pompás.

„Ez jót tesz a testnek és a léleknek” – magyarázta nagyanyám mindig, amikor héjában főtt burgonyát tálalt túróval és lenmagolajjal. Bizony, a régi időkben a len magvaiból készült, aranysárga színű olaj szó szerint ott volt minden asztalon.

Kelet-Németországban a lenmagolajat a mai napig tejtermékekhez keverik, pl. túróhoz, tejfölös uborkasalátához vagy savanyított, tejszínes heringhez használják. A tejterméket fedő olajréteg megóvja az ételeket a savanyodástól, ezt a hatást régen nyáron gyakran kihasználták. A felső-ausztriai konyhában hagyományosan használnak lenmagolajat különféle ételek elkészítéséhez. Ausztriában a lenmagolaj szerepel a Hagyományos Élelmiszerek Jegyzékében.

A frissen sajtolt lenmagolaj íze diós, illata pedig egy picit emlékeztet a széna illatára. Ha azonban öregszik, kesernyés lesz. A lenmagolaj azért „öregszik” olyan gyorsan, mert nagyon sok jó, de oxigénre érzékeny zsírsavat tartalmaz. Ezek az omega-3 zsírsavak, amelyeket a leghosszabb ideig sötét -nem fényáteresztő- üvegben, a hűtőben tárolva lehet megóvni. Itt több hétig is eláll az olaj anélkül, hogy veszítene ízéből.

Az „omega zsírsav” ugyanazt jelenti, mint a „telítetlen zírsav”.


Miért egészséges a lenmagolaj?

Omega-3 zsírsav tartalma messze a legmagasabb. Legnagyobb mennyiségben a háromszorosan telítetlen alfa-linolénsavat tartalmazza. Kutatások azt mutatják, hogy ez a zsírsav gyulladáscsökkentő, segíti a véralvadást és értágító hatású. Szabályozza a vérnyomást és a vérzsírszintet és ezzel megelőzheti a trombózist, a szívinfarktust és a stroke-ot. Ezenfelül kimutatták, hogy a lenmagolaj alfa-linolénsava beépül a sejthártyákba, és a szervezet képes átalakítani ezt a zsírsavat más, fontos omega-3 zsírsavakká. Alig akad másik szerv, amelynek olyan nagy mennyiségű, jó minőségű zsírra lenne szüksége, mint az agyunk. Ezért a szellemi teljesítményünk is profitál a többszörösen telítetlen zsírsavakból (forrás: J Neurol Neurosurg Psychiatry doi:10.1136/jnnp-2012-304792). A Német Táplákozási Társaság (Deutsche Gesellschaft für Ernährung – DGE) egy a közelmúltban kiértékelt, 13 600 résztvevős intervenciós kutatásban megállapította, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak magas részaránya alacsony részarányú telített zsírsavakkal kombinálva csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések (pl. szívinfarktus) kockázatát.

Külsőleg alkalmazva az omega-zsírsavak hosszú távon támogatják a bőr működését, pl. pikkelysömör és ekcéma esetében. A lenmagolaj ezenfelül gazdag E-vitaminban, ami más antioxidánsokkal együtt támogatja az immunrendszert. Annak érdekében, hogy a lenmagolaj megtartsa ezeket az egészséges tulajdonságokat, legyen hidegen és nativan (azaz minden kémiai előkészítéstől mentesen) sajtolt és lehetőleg származzon biogazdálkodásból.

Receptek lenmagolajjal
Amilyen egészségesek a többszörösen telítetlen zsírsavak, annyira nem alkalmasak sütéshez. Hevítés közben úgy alakulnak át, hogy a folyékony „cis” zsírsavból ún. transzzsírsavak lesznek, amelyek ragacsosak és ridegek. Ezek sajnos ugyanúgy beépülnek a sejtfalainkba, mint a jó „cis” zsírsavak, és gátoljak a sejthártyák működését. A transzzsírok ezáltal mérgezőek és rákos megbetegedéseket okozhatnak. A lenmagolajat csak hidegen vagy langyosan fogyassza, pl. salátöntetekben, majonéz összetevőjeként vagy desszertekben.

Személyes javaslatom:
Tesztelje az olajat vásárlás előtt: vannak gyártók, amelyek kérésre kis kiszerelésű termékmintát küldenek.


Jó étvágyat!

Forrás: J Neurol Neurosurg Psychiatry doi:10.1136/jnnp-2012-304792Az oldalon nyújtott egészségügyi információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot.
Az ennek elmaradásából származó egészségkárosodásért az oldal fenntartója nem vállal felelősséget.
Miért a Pödör?
Szigorúan ellenőrzött minőség
Szigorúan ellenőrzött minőség
tovább
Ingyenes kiszállítás a PSP-hez
Ingyenes kiszállítás a PSP-hez
tovább
Ingyenes termékminta
Ingyenes
termékminta
tovább
Receptek és tanácsok szakemberektől
Receptek és tanácsok szakemberektől
tovább
Legyen forgalmazó partnerünk
és győződjön meg erről az egyedülálló, garantált bevételi forrásról, ami a hét minden napján 24 órában működik.
tovább

quality-hu.png

© Pödör prémium olajok és ecetek
100% természetes termékek. Szigorúan ellenőrzött minőség. 
Hozzáadott adalékanyag nélkül készül, nem tartalmaz aromákat, ízfokozókat, tartósítószert, mesterséges színezéket. 
A márka minőségének szigorú nyomonkövethetőségét jelzi a címkén feltűntetett gyártási szám.

X Bezárom
Még nem klubtagunk?
PÖDÖR KLUB ELŐNYÖK
  • 9.000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • 5% kedvezmény
  • 2 db ingyenes termékminta
A vásárlást a oldalon tudja folytatni. A regisztrációt a oldalon tudja folytatni.

Kattintás után a kosár tartalmát töröljük.
Hamarosan átirányítjuk a kiválasztott oldalra...
Oldal ajánlása e-mailben
X
Ajánlja ezt a tartalmat családtagjának, munkatársának, barátjának, ismerősének.
Töltse ki az űrlapot, majd nyomja meg az e-mail küldése gombot!

Feladó  
Név:
E-mail:
Címzett  
Név:
E-mail:
Tárgy
Üzenet
A megadott személyes adatokat (e-mail cím, név) csak ezen cikk továbbítása során használjuk fel és semmilyen formában nem őrizzük meg.