Keresés

Chia, a „futók étele”

Zentai Andrea, dietetikus

Van olyan, hogy szuper élelmiszer? A hivatalos állásfoglalás szerint nincs. Azonban vannak olyan alapanyagok, amelyek kedvező élettani hatásai révén kiemelkednek a többi közül. Főként azért, mert bizonyítottan nincsenek bennük károsító anyagok (pl.: só, cukor, transz-zsírsav), ráadásul olyan tápanyagokhoz juthatunk rendszeres fogyasztásukkal, amikről tudjuk, hogy hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez.
Hagyományos táplálkozás mellett az embereknek kevés a rost, omega 3, kalcium bevitele, ezért javasolt a chia mag rendszeres fogyasztása, ami ezekben a tápanyagokban gazdag.

Chia magok

A chia mag, vagy azték zsálya (latinul Salvia hispanica L., azaz spanyol zsálya) az irodalom szerint a kukorica és a hüvelyesek mellett az aztékok és maják egyik fő élelmiszere volt. Dél-Amerikában őshonos, Mexikóban és Guatemalában nő. Egy indián csoport, akik kitartó futásukról voltak híresek szintén előszeretettel fogyasztotta ezt a növényt, így a „futók ételének” is hívták.


Miért együk?
 

  • Oldható és oldhatatlan rostokban gazdag. Ez teszi lehetővé, hogy önmagában vagy ételkészítéshez felhasználva lassítsa a szénhidrátok felszívódását. Ennek köszönhetően rendszeres fogyasztása javasolt inzulinrezisztenseknek, diabéteszeseknek, túlsúllyal- elhízással vagy székrekedéssel küzdő, fogyni vágyó embereknek.
  • Kifejezetten kedvező az omega 6-3 aránya, ami a mai átlag gyermek és felnőtt lakosság körében általában eltolódik az omega 6 zsírsavak felé (a nemzetközi javaslatokban szereplő 6:1-4:1 arányhoz képest).
  • Így kifejezetten javasolt, várandós kismamák, szoptató anyukák számára (a megfelelő omega-3 zsírsav bevitel szükséges a babák egészséges szellemi és látórendszeri fejlődéséhez), szív- és érrendszeri betegséggel, magas vérnyomással élőknek (hozzájárul az erek egészségének megőrzéséhez), és a rendszeresen sportolóknak.
  • Tartalmaz kalciumot és vasat, ezért tejfehérje allergia és a vegetáriánusság különböző válfajaiban kedvező hatású lehet ezen ásványi anyagok pótlására.



Hogyan használjuk?

Főként a magját használják, de a zsályához hasonlóan levele is ehető. Magjából (chia mag) hidegen sajtolással készül a chia olaj, a visszamaradt szárazanyag őrlésével pedig lisztje is felhasználható (chia mag liszt).
Íze jellegtelen. A chia mag nem tartalmaz glutént, ezért ha garantáltan gluténmentes gyárban csomagolják, és ügyelünk rá kibontás után is, akkor gluténmentes diétába illeszthető. 
 

  • Tehetjük kásába, joghurtba, kefirbe, szószokhoz, salátákra, kenyérbe, péksüteményekbe, süteményekbe, de készíthetünk belőle pudingot is.
  • Kiválóan alkalmazható bizonyos ételallergiák-intolleranciák esetén állagjavításra (pl. tojás, glutén helyett), sűrítésre.
  • Ez a hatása a teljes kiőrlésű gabonákból készült kenyereknél, süteményeknél is kifejezetten előnyös. Beáztatva egy zselés állagot kapunk, aminek nagy a vízmegkötő képessége, így figyelni kell rá, hogy amennyiben használjuk, az eredeti receptekhez képest több vizet tegyünk az ételhez.
  • Rendszeres fogyasztása mellett fokozottan figyeljünk a folyadékpótlásra. Nagy vízmegkötő képessége miatt igyunk többet.
A chia gazdagon tartalmaz rostokat, omega-3 zsírsavakat, valamint kálciumot

AFRODIZIÁKUMOK

Ételek, amelyek befolyásolhatják az érzékeinket

cikkhez kapcsolódó receptek


Hidegen sajtolt olajokkal egészséges, finom és gyors receptek


Miért a Pödör?

Készítés és minőség

Mi teszi a Pödör termékeket különlegessé?

Tovább
Egészség

Tippek és tanácsok szakértőinktől

Tovább
Pödör Black Table

Exkluzív vacsorák, csak gourmet-k számára

Tovább

PÖDÖR KLUBTAGSÁGI ELŐNYÖK

  • 10% azonnali kedvezmény az első webshopos vásárlás során
  • 7% kedvezmény minden további vásárlás során
  • 5% kedvezmény a megjelölt forgalmazó partnereknél
  • akár 30%-os akciók csak klubtagok részére
  • ingyenes termékminták online vásárláskor (5 ml)
  • kedvezőbb szállítási díjak
  • munkanap 14.00 óráig beérkezett webshop rendelését 
    másik munkanap kiszállítjuk
  • frissen préselt prémium olajok tőlünk, egyenesen az Ön konyhájába!

Ingyenes regisztráció

Ön is a gasztronómia és az egészséges, jó ételek szerelmese?

Akkor bizonyára tisztában van azzal, hogy a tökéletes ízek legalapvetőbb feltétele a friss, minőségi alapanyagok felhasználása, a szaktudás, a szenvedély, a tapasztalat és az őszinteség. A 100%-ban Ausztriában előállított Pödör-olajakkal kapcsolatban nem ismerünk kompromisszumot a fentiek tekintetében. Felelősen, puritánul és őszintén végezzük munkánkat. Alapanyagainkat kizárólag a termelő országokból vásároljuk.
A Pödör termékei azért különlegesek, mert kizárólag a lehető legnagyobb alapossággal tisztított, 100%-ban természetes, csúcsminőségű alapanyagokból készülnek, a legtapasztaltabb présmesterek időigényes, fáradtságos kétkezi munkájával és szakértelmével. Termékeinkhez egész éven át frissen sajtolva juthat hozzá, és csak a legszigorúbb minőség-ellenőrzést követően kerülnek palackozásra.

Ingyenes termékminta
Már az első webshopos vásárlás alkalmával