Keresés

afrodiziákumok

Ételek, amelyek befolyásolhatják az érzékeinket

Miért a gyomrunkon keresztül vezet az út a szívünkhöz?

Zentai Andrea, dietetikus 

Bár hazánkban csak néhány évtizede ünnepeljük a Valentin napot, az angol-szász kultúrákban sok száz éves hagyományokat őriz ez a nap. Sokaknak talán már a hallatán is borsódzik a háta, és szeretne távol kerülni az ilyenkor mindent elborító piros szívecskéktől, plüss állatoktól, képeslapoktól és zenélő virágcsokroktól. Van azonban egy igen praktikus oldala is ennek az ünnepnek, mégpedig, hogy sokat olvashatunk ilyenkor a vágyfokozó ételekről, amiket azonban nem csak február 14-én készíthetünk el kedvesünknek, hanem az év bármelyik napján.
 

Sokaknak az étkezés csak egy funkcionális cselekedet, vannak, akinek örömforrás, azonban abba kevesen gondolnak bele, hogy az ételek íze, illata, színe, megjelenése, szervírozása komplex egészgént hat az érzékszerveinkre. Ezeket a hatásokat egészítik ki bizonyos tápanyagok, mint pl.: az E-vitamin, a cink. Az egyes ételek, élelmi-anyagok és a nemi vágy kapcsolata évszázados hagyományokat őriz. Számtalan ételféleséget és fűszernövényét tartanak számon, mint hatásos afrodiziákumot, a szerelem görög istennőjéről, Afroditéről elnevezve.  A tojást, gránát-almát vagy a ginzenget, a formája miatt hitték őseink afrodiziákumnak.


Az azték törzsek az avokádó fát „Achuacuatl” névvel illették, ami lefordítva „testiculum fát” jelent, a termés alakjából és a párban termésből asszociálva. Rendkívül gazdag antioxidánsokban, értékes E-vitamin forrás (egy avokádóval a napi E-vitamin szükségletünk kb. ötödét fedezzük). Krémes állaga, íze, speciális zamata miatt igen sokféleképpen fel lehet használni.


Az osztriga rendkívül gazdag cinkforrás. 100 g kagyló elfogyasztásával a napi cink szükséglet mintegy felét biztosíthatjuk. Elégtelen bevitele csökkentheti a férfi nemi hormon, a tesztoszteron szintjét, s így impotenciát okozhat, valamint a progeszteron szint szabályozásán keresztül negatívan befolyásolhatja a libidót. Casanova állítólag napi 70 osztrigát fogyasztott el.


A tökmag és a tökmagolaj nem csak a közismert prosztata gyulladás megelőzése szempontjából lehet fontos a vágyfokozást tekintve, hanem magas cink tartalma miatt a szexuális funkciók és a termékenység szempontjából is kiemelkedő növény. 2 marék pörkölt tökmag fedezi a napi E-vitamin szükségletünket és cink szükségletünk felét.

A gyömbér stimulálja keringési rendszerünk, fokozva szellemi éberségünket és testi érzékenységünket. A középkori Anglia híres szerelmi fűszere volt, a bordélyokban a korabeli  történetek szerint gyömbérrel hintett aszalt szilvát szervíroztak a nemi vágy fokozására.


A spárga szintén kezdetektől fogva a vágyfokozó ételek közé számított külső és belső tulajdonságai miatt egyaránt. Formája, rostos állaga, zamata, íze, tápanyag tartalma és változatos elkészítési módja miatt (főzve, párolva, balzsamecettel stb.) lehet egy tápláló, ízletes vacsora.

Az egyes ételek, élelmi-anyagok és a nemi vágy kapcsolata évszázados hagyományokat őriz

Köles

a szépség záloga

cikkhez kapcsolódó receptek


Hidegen sajtolt olajokkal egészséges, finom és gyors receptek


Miért a Pödör?

Készítés és minőség

Mi teszi a Pödör termékeket különlegessé?

Tovább
Egészség

Tippek és tanácsok szakértőinktől

Tovább
Pödör Black Table

Exkluzív vacsorák, csak gourmet-k számára

Tovább

PÖDÖR KLUBTAGSÁGI ELŐNYÖK

A Pödör márka több mint 300 terméke közül válogathat és rendelhet egyedi igényei szerint.

  • 10% azonnali kedvezmény az első webshopos vásárlás során
  • 7% kedvezmény minden további vásárlás során
  • 5% kedvezmény a megjelölt forgalmazó partnereknél
  • akár 30%-os akciók csak klubtagok részére
  • ingyenes termékminták online vásárláskor (5 ml)
  • kedvezőbb szállítási díjak
  • munkanap 14.00 óráig beérkezett webshop rendelését 
    másik munkanap kiszállítjuk
  • PICKUP Service info-gold.png

Ingyenes regisztráció

Ön is a gasztronómia és az egészséges, jó ételek szerelmese?

Akkor bizonyára tisztában van azzal, hogy a tökéletes ízek legalapvetőbb feltétele a friss, minőségi alapanyagok felhasználása, a szaktudás, a szenvedély, a tapasztalat és az őszinteség. A 100%-ban Ausztriában előállított Pödör-olajakkal kapcsolatban nem ismerünk kompromisszumot a fentiek tekintetében. Felelősen, puritánul és őszintén végezzük munkánkat. Alapanyagainkat kizárólag a termelő országokból vásároljuk.
A Pödör termékei azért különlegesek, mert kizárólag a lehető legnagyobb alapossággal tisztított, 100%-ban természetes, csúcsminőségű alapanyagokból készülnek, a legtapasztaltabb présmesterek időigényes, fáradtságos kétkezi munkájával és szakértelmével. Termékeinkhez egész éven át frissen sajtolva juthat hozzá, és csak a legszigorúbb minőség-ellenőrzést követően kerülnek palackozásra.

Ingyenes termékminta
Már az első webshopos vásárlás alkalmával