Keresés

"A hozzávalókat nagy tisztelettel kezelik"

Interjú Leonardo Di Clemente-vel

Leonardo Di Clemente-vel utolsó budapesti napján találkoztunk a Fausto’s Osteria-ban. Ő már bőröndökkel érkezett, hisz épp útban van a következő munkahelyére, a prágai Four Seasons hotelbe. Prágában az első konyhafőnöki állása várja, ahová felesége és két kicsi gyermeke is elkíséri. Leonardo Di Clemente-nek minden jót kívánunk, és még egyszer nagyon köszönjük a szenvedélyes és professzionális részvételét a 2015 februárjában tartott „Pödör Black Table Gourmet Dinner” rendezvényén.

Leonardo, Te Olaszország déli részéről, Bisceglie in Apulien-ből származol. Karriered kezdetén olasz származásod áldás vagy átok volt?
Inkább áldás, hisz az olasz konyha az ínyencek körében is rendkívül népszerű. Ha egy étterem kiváló olasz konyhával rendelkezik, a hely sok vendéget vonz. Ez különösen ott érvényes, ahol sok turista fordul meg.

P_IW_LdiC_2015_01.jpeg

Szakácsként melyek voltak az első állomásaid pályafutásod során?
Velencéből Bolzanoba, majd ez után következett az első külföldi munkahely, St. Moritz. 2001 óta dolgozom a Four-Seasons Hotels & Resorts-ban. Voltam már konyhafőnök Londonban, Tokióban. Budapesten és most októbertől Prágában.

Mely ország konyhája hatott rád leginkább - az első otthoni olasz benyomások után?
Mindenképp ide sorolnám Japánt. Lenyűgözőek az ottani konyhai technikák. Az alapanyagok frissessége és minősége a japán konyhában rendkívül fontosak. A hozzávalókat nagy tisztelettel kezelik. Semmilyen más országban nem találkoztam emberekkel, vagyis éttermi vendégekkel, akiknek olyan nagy tudásuk lett volna a jó ételről. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a japán lakások rendkívül kicsik és az élet gyakran az otthonon kívülre tevődik. A japán emberek átlagban háromszor egy héten mennek étterembe.

77f2d50de3eb2d3f31e39c3acfdba25c.jpg

A budapesti Four Seasons Hotel konyhafőnökeként ismerted meg a PÖDÖR olajokat és eceteket. Van olyan olaj, mely új fogás megalkotására inspirált? 
Az egyik kedvenc olajom a sárgabarackmag olaj, mely lágy édességének köszönhetően jó egyensúlyt teremt. Ezt az olajat például egy hal-carpaccio és egy homársaláta elkészítéséhez használtam. És olaszként a szívem természetesen a mogyoróolajért piemonti mogyoróból dobog - molto bene!

Mihez használsz ecetet és balzsamecetet a salátán kívül?
Gyümölcs balzsameceteket szószok fűszerezésére is használok. Néhány csepp a finom savakból harmonizáló hatású. Fontos, hogy a balzsamecetet olyan későn adjuk a szószhoz, amilyen későn csak lehet. Így a balzsamecet teljes egészében megtartja aromáját.


4df2d98f3dbca9256ed4c656fcb62299.jpg

Van számunkra, hobbi és hétköznapi szakácsok számára egy konyhai tanácsod?

A salátaöntetet a felszolgálás előtt olyan rövid idővel készítjük el, amennyire lehetséges. Egy kiváló minőségű olaj reakcióba lép az oxigénnel és a balzsamecet is veszít aromájából. Egy jó tanács otthonra: ha az olajat, ecetet és fűszereket egy csavaros üvegben adjuk egymáshoz, a hozzávalókat jól össze lehet keverni, az üveg véd az oxigén káros hatásától és a dresszing korábban elkészíthető.

Mi a kedvenc fogásod?
A kedvenc fogásom (és ha gyorsan el is kell készülnie) a mozzarella brokkoli csírával és mogyoróolajjal piemonti mogyoróból.

 

Gyümölcs balzsameceteket szószok fűszerezésére is használok

A FŐZÉS AZ ÉLETEM

Wolf András interjú

cikkhez kapcsolódó receptek


Hidegen sajtolt olajokkal egészséges, finom és gyors receptek


Miért a Pödör?

Készítés és minőség

Mi teszi a Pödör termékeket különlegessé?

Tovább
Egészség

Tippek és tanácsok szakértőinktől

Tovább
Pödör Black Table

Exkluzív vacsorák, csak gourmet-k számára

Tovább

PÖDÖR KLUBTAGSÁGI ELŐNYÖK

  • 10% azonnali kedvezmény az első webshopos vásárlás során
  • 7% kedvezmény minden további vásárlás során
  • 5% kedvezmény a megjelölt forgalmazó partnereknél
  • akár 30%-os akciók csak klubtagok részére
  • ingyenes termékminták online vásárláskor (5 ml)
  • kedvezőbb szállítási díjak
  • munkanap 14.00 óráig beérkezett webshop rendelését 
    másik munkanap kiszállítjuk
  • frissen préselt prémium olajok tőlünk, egyenesen az Ön konyhájába!

Ingyenes regisztráció

Ön is a gasztronómia és az egészséges, jó ételek szerelmese?

Akkor bizonyára tisztában van azzal, hogy a tökéletes ízek legalapvetőbb feltétele a friss, minőségi alapanyagok felhasználása, a szaktudás, a szenvedély, a tapasztalat és az őszinteség. A 100%-ban Ausztriában előállított Pödör-olajakkal kapcsolatban nem ismerünk kompromisszumot a fentiek tekintetében. Felelősen, puritánul és őszintén végezzük munkánkat. Alapanyagainkat kizárólag a termelő országokból vásároljuk.
A Pödör termékei azért különlegesek, mert kizárólag a lehető legnagyobb alapossággal tisztított, 100%-ban természetes, csúcsminőségű alapanyagokból készülnek, a legtapasztaltabb présmesterek időigényes, fáradtságos kétkezi munkájával és szakértelmével. Termékeinkhez egész éven át frissen sajtolva juthat hozzá, és csak a legszigorúbb minőség-ellenőrzést követően kerülnek palackozásra.

Ingyenes termékminta
Már az első webshopos vásárlás alkalmával