Szedés időpontja: 2018. szeptember
Származási hely: Brazília - Bairro Sertãozinho, Cristina-MG
Termőterület magassága: 1250 m
Termelő: Ricardo Luiz Honorio da Silva
Változat: 100% arabica – Red Catuai
Feldolgozás: kézzel szedve, azt követően kb. 3 hétig természetes módon, magas állványokon szárítva.
Pörkölés foka: Medium Dark, közepesen sötét – trieszti pörkölés
Kóstolási feljegyzések: Az orrban tejcsokoládés és málnás illat, a szájpadlás előtérében pedig enyhe csokoládé dominál, melyet azután élénken kiemelnek a málna- és citrus jegyek. Ez a kávé hosszan tartó ízzel és tartós aromáival tűnik ki.
Javasolt elkészítési módok: (karos) presszó kávéfőző gépben, automata kávéfőző gépben, dugattyús kézi kávéfőzőben (french press), filteres kávéfőzőben.
A brazíliai Bairro Sertãozinhoról
Tökéletes feltételek a kávékülönlegességek számára.
Párás és meleg az idő itt, Brazília hegyeiben. Bairro Sertãozinho városa 1200 m feletti magasságban fekszik. Évente átlagosan 1600 mm csapadék hullik ezen a területen, 18 és 28 °C közötti átlaghőmérsékletek mellett. Ezek az éghajlati feltételek optimálisak a különleges kávék termesztéséhez.

Ricardo és a kávé
A városhoz nagyon közel, Sítio Sertãozinho-ban műveli farmját Ricardo Luiz da Silva. 15 éves korában kezdett el dolgozni édesapjánál, Sebasitaõ-nál, aki úgy vásárolt meg egy kis darab földet, hogy a motorját adta érte fizetségként, majd elkezdett gazdálkodni. A 0,67 hektár nagyságú földarabka teljesen parlagon hevert, és semmilyen növény nem nőtt rajta. 2000-ben az édesapa elhatározta, hogy kávét fog termeszteni a területen, és sok munkát és gondoskodást fektetett abba, hogy néhány évvel később leszüretelhesse az első termést. 2004-ben Sebasitaõ fiára, Ricardo-ra ruházta át a földet, aki azóta tovább folytatja a kávétermesztést. Időközben Ricardo megnövelte a területet 1,2 hektárra. Korán felismerte a különleges kávék termelésében rejlő lehetőségeket, és a legjobb minőségért fáradozik.
Kávészüret és feldolgozás
Ricardo a különleges kávéfajták feldolgozása során ügyel arra, hogy csak a legjobb termést használja fel. Már a szüret alatt is aprólékos munkával válogatják ki a szemeket. Itt kizárólag a teljesen érett termést szedik le kézi munkával, és szövetanyagokra gyűjtik össze őket, hogy ne érintkezzenek a talajjal. Még ugyanezen a napon a szemek bekerülnek a feldolgozóállomásra, ahol 3 hétig szárítják. Ha az ideális nedvességtartalom elérte a 11,5%-ot, akkor még 40 napig tovább pihen aromavédő hordókban. Csak ezt követően csomagolja Ricardo a kávét aromazáró zsákokba. Emiatt még inkább büszkék vagyunk arra, hogy ezt az exkluzív kávékülönlegességet pörkölhetjük és értékesíthetjük.