Keresés

Batáta, jobb, mint a burgonya?

Melyik a jobb alternatíva?

A Csodás gumó

Zentai Andrea, dietetikus

Dietetikusként főként inzulinrezisztensekkel, sportolókkal, fogyni vágyókkal foglalkozom. Mindhárom csoport étkezésében fontos, hogy milyen szénhidrátokat fogyasztanak, mikor és mennyit, és azoknak milyen a felszívódási sebessége. A burgonya sokaknak közülük tiltott élelmiszerként villog a fejében, és csak áhítozva nézik az étlapok menüiben a krumpliból készült köreteket. Mégis vágynának valamire, ami a burgonyához hasonlít. Ezért csillogó szemmel teszik fel a kérdést, hogy mi a helyzet a batátával: lehet-e azt burgonya helyett enni, hisz az nem krumpli.


Valóban az édesburgonya, Ipomoea batatas, Óceániában kumara, más néven batáta  (melyet már hazánkban is termesztenek) rendszertanilag nem burgonya, csak az alakja hasonlít rá. A szulákfélék családjába és a hajnalka nemzettségbe tartozó növény, amit elsősorban gyökérgumójáért (mely lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is) termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. Íze fajtánként eltérő lehet, a gesztenyéhez vagy a sütőtökhöz hasonlítható leginkább.


Sokan azért választják az édesburgonyát, mert azt gondolják, vagy úgy tudják, hogy cukorbetegség, inzulinrezisztencia esetén gyakrabban beilleszthető az étrendre, mert kisebb inzulin és vércukor emelkedést eredményez, és kevesebb benne a szénhidrát. A NutritionData tápanyag-adatbázis alapján a tápanyag tartalma és a Glikémiás Terhelése (mely a Glikémiás Index fogalmára épülve, egy adagra vonatkoztatva összehasonlíthatóvá teszi két étel vércukorszint emelő hatását: GT= GI/100 * az adag szénhidráttartalma grammban) azonban nem jobb, mint a burgonyáé és az egy étkezésre szánt adagja sem kisebb.

 

 

100 g-ra Burgonya                      Édesburgonya
Energia (kcal) 77 86
Fehérje (g) 2 2
Zsír (g) 0 0
Szénhidrát (g) 18 20
Rost (g) 2 3
Glikémiás terhelés        8 8

 


 

 

 

 

Így bármennyire is csábító ez a különleges hangzású növény, sajnos nem javasolt gyakoribb fogyasztása, mint a burgonyának, és ugyanúgy figyelni kell rá, hogy a kevésbé feldolgozott formáit válasszuk ételkészítéskor.

Felhasználható köretnek, rakott étel részekéhez, levesbe, salátának, grillezhető, héjában sütve egészben, vagy hasábokra vágva sütőben, de akár édes süteményt, pogácsát is lehet készíteni belőle. Mindig jó valamilyen rostosabb zöldséggel, és minőségi olajjal dúsítva kiegészíteni (pl.: valamilyen csírával, vagy chia maggal tálalni). 
Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is, azonban ezek egyike sem lehet a mindennapi étkezésünk része, mivel igen gyorsan felszívódó tápanyagforrást jelentenek. Ilyenkor is érdemes valamilyen lassabb felszívódó pl. valamilyen magliszttel keverve felhasználni.


Tárolásnál figyeljünk arra, hogy a hőmérséklet 10 és 15 °C között legyen, a páratartalom pedig 80% körül, így akár a felszedéstől számítva egy évig is eláll. Ha túl sokat készítettünk belőle hűtőben 3-4 napig tárolható. Egy-két perces előfőzés után fagyasztóban is tartható 3-4 hónapig.

Felhasználható köretnek, rakott étel részekéhez, levesbe, salátának, grillezhető, héjában sütve egészben, vagy hasábokra vágva sütőben

Chia

a „futók étele”

cikkhez kapcsolódó receptek


Hidegen sajtolt olajokkal egészséges, finom és gyors receptek


Miért a Pödör?

Készítés és minőség

Mi teszi a Pödör termékeket különlegessé?

Tovább
Egészség

Tippek és tanácsok szakértőinktől

Tovább
Pödör Black Table

Exkluzív vacsorák, csak gourmet-k számára

Tovább

PÖDÖR KLUBTAGSÁGI ELŐNYÖK

A Pödör márka több mint 300 terméke közül válogathat és rendelhet egyedi igényei szerint.

  • 10% azonnali kedvezmény az első webshopos vásárlás során
  • 7% kedvezmény minden további vásárlás során
  • 5% kedvezmény a megjelölt forgalmazó partnereknél
  • akár 30%-os akciók csak klubtagok részére
  • ingyenes termékminták online vásárláskor (5 ml)
  • kedvezőbb szállítási díjak
  • munkanap 14.00 óráig beérkezett webshop rendelését 
    másik munkanap kiszállítjuk
  • PICKUP Service info-gold.png

Ingyenes regisztráció

Ön is a gasztronómia és az egészséges, jó ételek szerelmese?

Akkor bizonyára tisztában van azzal, hogy a tökéletes ízek legalapvetőbb feltétele a friss, minőségi alapanyagok felhasználása, a szaktudás, a szenvedély, a tapasztalat és az őszinteség. A 100%-ban Ausztriában előállított Pödör-olajakkal kapcsolatban nem ismerünk kompromisszumot a fentiek tekintetében. Felelősen, puritánul és őszintén végezzük munkánkat. Alapanyagainkat kizárólag a termelő országokból vásároljuk.
A Pödör termékei azért különlegesek, mert kizárólag a lehető legnagyobb alapossággal tisztított, 100%-ban természetes, csúcsminőségű alapanyagokból készülnek, a legtapasztaltabb présmesterek időigényes, fáradtságos kétkezi munkájával és szakértelmével. Termékeinkhez egész éven át frissen sajtolva juthat hozzá, és csak a legszigorúbb minőség-ellenőrzést követően kerülnek palackozásra.

Ingyenes termékminta
Már az első webshopos vásárlás alkalmával