Keresés

Böjt - mik azok a pontok, amikkel tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében

Zentai Andrea, dietetikus

Az, hogy kinek mit jelent a böjt – attól függően, hogy vallási, betegségből adódó kényszer, vagy csak tavaszi méregtelenítés okán szeretne böjtölni valaki – igen széles skálán mozoghat. Ennek tekintetében a böjtölés különböző lehet abban, hogy mennyi ideig tartson, illetve hogy mit hagyjunk el az étkezésből.

Zöldségek és gyümölcsök

A víz és léböjtök szükségessége orvosi szempontból vitatott, abban azonban minden szakember egyetért, hogy ezek megkezdése előtt javasolt az orvosi kivizsgálás és hozzáértő szakember segítsége.  A további fokozatokra is sokféle változatot lehet találni az interneten. Véleményem szerint a böjtnek akkor van létjogosultsága, ha vele jár a lelki elvonulás, a befelé fordulás, a rendszeres dinamikus mozgás. Olyan nyersanyagok, ételek fogyasztása, amit a későbbiekben is be tudunk illeszteni a mindennapi étkezéseinkbe. Összességében a böjtnek akkor van értelme, ha a böjti időszak után egy egészségesebb, testileg, szellemileg, lelkileg tudatosabb életet tudunk kialakítani. 

Mik azok a pontok, amikkel mindenképpen csak tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében:

Hagyjunk el minden olyan élelmiszert, amiben hozzáadott só, cukor, fehérliszt, adalékanyag van, füstöléssel, pácolással van tartósítva, vagy bő zsírban készül!

Gabona, kenyér, pékáruk, gabona készítmények: 
Ezeknek a termékeknek magas lehet a só, cukor, zsírtartalmuk. Közülük a magas rosttartalmúak javasoltak natúr, feldolgozatlan formában pl.: zabpehely, barna rizs, köles, hajdina, kásának, nyáklevesnek, stb. Lisztre, tésztára a böjt alatt nem lesz szükség.

Zöldség/gyümölcs: 
Ezek a táplálékforrások nyers formában, feldolgozatlanul a legjobbak. Fogyasszuk őket önmagukban vagy salátának elkészítve, tehetjük őket levesbe, de a gőzben párolt elkészítési mód is megfelelő. Mivel ilyenkor érzékenyebben reagálhat a szervezetünk, ezeken a napokon még fontosabb, hogy jó minőségű hazai, kezeletlen terméket fogyasszunk. Kevéssé javasolt a burgonya, banán, szőlő, aszalt gyümölcsök.

Húsok, húskészítmények: 
A felvágottakat, feldolgozott termékek, pl. virsli, krinolin, hurka, kolbász, halkonzervek, húskonzervek, és társaik mindenképp kerülendők ebben az időszakban (pl.: a magas só, telített zsírsav tartalmuk vagy a tartósítási eljárásuk miatt). Ezeken a napokon a színhús sem feltétlenül javasolt, ha nem bírjuk ki nélküle, akkor válasszuk a házi tartásúakat, és fogyasszunk belőlük kevesebbet, mint korábban.

Tej/tejtermék: 
A böjt alatt hagyjunk el minden cukrozott, koffeint, színezéket, tartósítót stb. tartalmazó tejterméket pl.: gyümölcsjoghurtok, tejes italok, sok sajt.  A sajtoknak egyébként igen magas a sótartalma, ezért még a jó minőségűek sem igazán javasoltak ekkor. Ha tejterméket szeretnénk fogyasztani, akkor javasolt pl. a natúr cottage cheese, az orda, a tejsavó.

Tojás: 
Ha szeretnék állati fehérjét enni, akkor a tojás a böjt alatt is fogyasztható.

Olajos magvak: 
Ha korábban nagyobb mennyiségű energiát (ételt) fogyasztottunk, vagy rendszeresen edzünk, akkor kiegészítésnek a natúr változatok javasoltak, de ügyeljünk a mennyiségre. 

Kekszek, chipszek, ropogtatni valók: 
A bolti massolnivalóknak magas lehet a só-, és cukortartalma, valamint fehér lisztből készülhetnek.  Ebben az időszakban azonban a háziakra sincsen szükség (ezeknek is magas lehet a zsírtartalma, túl lehet ízesítve).

Édességek (cukorka, süti, nápolyi, csokoládé stb): 
A böjt alatt legyen a gyümölcs vagy egy jó minőségű sárgarépa az édesség.

Zsiradékok: 
A jó minőségű hidegen sajtolt olajok kis mennyiségben segíthetik törekvéseinket. 

Fűszerek: 
A sóval tartósított vagy sót tartalmazó ételízesítők, leveskockák, maga a só kifejezetten kerülendők. Helyettük használjunk zöld vagy szárított fűszereket, amikből ilyenkor érdemes minél több félét kipróbálni. Így rájöhetünk, hogy nem csak a sós/cukros ételek a finomak, hanem ugyanolyan ízletes lehet egy mentával, gyömbérrel, fahéjjal, chilivel stb ízesített étel is. Mindemellett pedig az anyagcserénknek is jót tesznek a pikáns fűszerek (de pl. a petrezselyem kifejezetten vízhajtó hatású).

Félkész/kész termékek: 
Kerülendők.

Mi javasolt:

 • Felvágottas kenyér helyett reggelire-vacsorára valamilyen vizes gabona kása vagy zöldség turmix.
 • Kisétkezésekre nyers zöldség, illetve gyümölcs, vagy zöldségturmix.
 • Ebédre vizes gabona kása, vagy zöldséges zab vagy barna rizsnyák leves, zöldséges gabonaétel.
a böjti időszak után egy egészségesebb, testileg, szellemileg, lelkileg tudatosabb életet tudunk kialakítani

CIKKHEZ KAPCSOLÓDÓ RECEPTEK


Hidegen sajtolt olajokkal egészséges, finom és gyors receptek


Miért a Pödör?

Készítés és minőség

Mi teszi a Pödör termékeket különlegessé?

Tovább
Egészség

Tippek és tanácsok szakértőinktől

Tovább
Pödör Black Table

Exkluzív vacsorák, csak gourmet-k számára

Tovább

PÖDÖR KLUBTAGSÁGI ELŐNYÖK

 • 10% azonnali kedvezmény az első webshopos vásárlás során
 • 7% kedvezmény minden további vásárlás során
 • 5% kedvezmény a megjelölt forgalmazó partnereknél
 • akár 30%-os akciók csak klubtagok részére
 • ingyenes termékminták online vásárláskor (5 ml)
 • kedvezőbb szállítási díjak
 • munkanap 14.00 óráig beérkezett webshop rendelését 
  másik munkanap kiszállítjuk
 • frissen préselt prémium olajok tőlünk, egyenesen az Ön konyhájába!

Ingyenes regisztráció

Ön is a gasztronómia és az egészséges, jó ételek szerelmese?

Akkor bizonyára tisztában van azzal, hogy a tökéletes ízek legalapvetőbb feltétele a friss, minőségi alapanyagok felhasználása, a szaktudás, a szenvedély, a tapasztalat és az őszinteség. A 100%-ban Ausztriában előállított Pödör-olajakkal kapcsolatban nem ismerünk kompromisszumot a fentiek tekintetében. Felelősen, puritánul és őszintén végezzük munkánkat. Alapanyagainkat kizárólag a termelő országokból vásároljuk.
A Pödör termékei azért különlegesek, mert kizárólag a lehető legnagyobb alapossággal tisztított, 100%-ban természetes, csúcsminőségű alapanyagokból készülnek, a legtapasztaltabb présmesterek időigényes, fáradtságos kétkezi munkájával és szakértelmével. Termékeinkhez egész éven át frissen sajtolva juthat hozzá, és csak a legszigorúbb minőség-ellenőrzést követően kerülnek palackozásra.

Ingyenes termékminta
Már az első webshopos vásárlás alkalmával