Keresés

Gyermekeink és az omega-zsírsavak

Dr. Losonczy Levente

A vezérelv: a táplálkozásban, így a gyermekkori étrendben is előnyben kell részesítenünk a “jó”,azaz az egyszeresen és többszörösen telítetlen növényi zsiradékokat: a növényi olajokat és az azokat tartalmazó élelmiszereket a telített, azaz az állati – zsírokkal szemben. 

Fontos tudnunk, hogy zsiradékra igenis szüksége van az emberi szervezetnek, a fejlődésben levő gyermeknek is. Miért is? A zsíroknak igen nagy élettani jelentőségük van szervezetünkben. Részt vesznek többek között a sejthártya felépítésében, bizonyos hormonok kialakulásában, és lehetővé teszik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is. Energiát szolgáltatnak - a szénhidrátok sokszorosát. A napi energiaszükségletünk kb. harmadát a táplálékkal elfogyasztott zsírok kellene, hogy biztosítsák. 

Milyen “jó zsírok” léteznek?
A többszörösen telítetlenek közül kiemelt jelentőségűek az omega-3-zsírsavak : eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). Ezek esszenciális zsírsavak, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes azokat előállítani, ezért a táplálékkal kell felvenni . Az emberi agy 30%-át a DHA zsírsav teszi ki mely az idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban játszanak szerepet. Értelmi képességünk, intelligenciánk eme kommunikációnak az egészséges működésétől függ. 

Mennyit? 
Étkezés közben vagy közvetlenül utána kell az omegaforrásról gondoskodni:
1 éves kor felett egy fél mokkáskanállal
nagyobb gyerekek: egy teáskanállal
felnőttek: egy kis evőkanállal 
 

Milyen forrásból származnak?
Növényi eredetűek: leginkább a lenmag és bio lenmagolaj, emellett: dió és dióolajrepceolajbio kendermagolajbio camelinaolaj. Napi egy kanállal szükséges belőlük önmagukban vagy némi fantáziával salátákbalevesekbeszószokbasmoothiekba téve, ízesítve, gazdagítva azokat. Tipp: Az olajat ne hevítsük túl, mert magasabb hőfokon rákkeltő anyagok képződnek benne! A túlhevített, többször felhasznált olaj fő károsító anyaga az akrilamid, mely idegrendszeri problémákat okozhat, és rákkeltő hatása is lehet.

Állati eredetűek: 
tyúktojás: nem árt tudnunk, hogy a hőkezelés roncsolja a sok-sok értékes tápanyagát! 
hazai halaink: busa, kecsege
tengeri halak: a hal a táplálékkiegészítőkkel szemben az omega-3 zsírsav mellett egyéb, a szívre jótékony hatású, ún. együttható: szinergista tápanyagokat (D-vitamint, szelént, jódot) is tartalmaz. Leginkább a zsíros húsú halakban találhatjuk meg az omega-3-at - ilyen a lazac, szardínia, szardella, hering, pisztráng vagy a makréla. A folyami halakban jóval több ilyen zsír található, mint a tenyésztettekben, mert táplálkozásuk során veszik fel őket. 

Ezek –nem meglepő- mindig is jelen voltak az emberiség táplálkozásában, viszont csak nemrég ismerték fel, hogy milyen alapvető szerepük van a szervezet megfelelő működésének fenntartásában. 

Fontos tudnunk, hogy zsiradékra igenis szüksége van az emberi szervezetnek, a fejlődésben levő gyermeknek is

Várandóság

Készítsük szervezetünket egy egészséges gyermek világrahozatalára

Nézzük sorban!
Az omega-3 szükséges a magzat és a csecsemő optimális fejlődéséhez, növekedéséhez. A várandós anya megfelelő omega-3 zsírsavellátottsága kihat a méhlepény és a tejmirigyek fejlődésére, így képes lehet csökkenteni a koraszülés veszélyét. 
Omega-3-ban gazdag étel fogyasztása nagyon fontos a terhesség utolsó három hónapjában, kiváló hatással van a baba idegrendszeri fejlődésére, és segíthet elkerülni, mérsékelni a terhesség utáni depressziót.
A csecsemőknél az omega-3 zsírsav a szellemi fejlődést, valamint a látásélességet segíti elő. Szerencsére az anyatej is tartalmazza, de a mértéke attól függ, mekkora az anya omega-3 bevitele. Egy néhány éve végzett vizsgálat kimutatta, hogy azok a babák, akik 4 hónapos koruktól omega tartalmú anyatejet kaptak, jobb eredményeket értek el a közel 3 éves korukban elvégzett memória és intelligencia teszteken.


Ajándékozza meg 
szeretteit Pödör Omega-3 csomaggal!

 • elősegítheti az agy és az idegrendszer, továbbá a látás egészséges fejlődését.
 • javíthatja gyermek memóriáját, koncentrálóképességét. Ez önmagában is fontos lehet azoknál a lurkóknál, akik szétszórtak és nehezen tudnak figyelni.
 • segítheti az olvasási és tanulási készség fejlődését
 • az egészségesen fejlődő idegrendszeren alapul a kiegyensúlyozott, nyugodt viselkedés is-ez a magyarázata, hogy megfigyelések szerint pozitív hatással lehet a hiperaktivitás, agresszivitás és egyéb viselkedési zavarok esetén
 • hozzájárulhat az immunrendszer normális működéséhez
 • segítheti a gyulladásos típusú betegségek gyógyulását
 • mérsékelheti az asztmatikus és/vagy allergiás panaszokat
 • ellenállóbbá teheti gyermekünket a megfázással, influenzával és egyéb légúti fertőző megbetegedésekkel szemben
 • kedvezően befolyásolja a fiatalon kialakuló bőrbetegségek gyógyulását.
 • Alkalmas lehet pszoriázis, ekcéma és atópiás dermatitisz megelőzéséhez és kiegészítő kezeléséhez.

A tippek és tanácsok nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvosához! A kockázatokról és a mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!


cikkhez kapcsolódó receptek


Hidegen sajtolt olajokkal egészséges, finom és gyors receptek


Miért a Pödör?

Készítés és minőség

Mi teszi a Pödör termékeket különlegessé?

Tovább
Egészség

Tippek és tanácsok szakértőinktől

Tovább
Pödör Black Table

Exkluzív vacsorák, csak gourmet-k számára

Tovább

PÖDÖR KLUBTAGSÁGI ELŐNYÖK

 • 10% azonnali kedvezmény az első webshopos vásárlás során
 • 7% kedvezmény minden további vásárlás során
 • 5% kedvezmény a megjelölt forgalmazó partnereknél
 • akár 30%-os akciók csak klubtagok részére
 • ingyenes termékminták online vásárláskor (5 ml)
 • kedvezőbb szállítási díjak
 • munkanap 14.00 óráig beérkezett webshop rendelését 
  másik munkanap kiszállítjuk
 • frissen préselt prémium olajok tőlünk, egyenesen az Ön konyhájába!

Ingyenes regisztráció

Ön is a gasztronómia és az egészséges, jó ételek szerelmese?

Akkor bizonyára tisztában van azzal, hogy a tökéletes ízek legalapvetőbb feltétele a friss, minőségi alapanyagok felhasználása, a szaktudás, a szenvedély, a tapasztalat és az őszinteség. A 100%-ban Ausztriában előállított Pödör-olajakkal kapcsolatban nem ismerünk kompromisszumot a fentiek tekintetében. Felelősen, puritánul és őszintén végezzük munkánkat. Alapanyagainkat kizárólag a termelő országokból vásároljuk.
A Pödör termékei azért különlegesek, mert kizárólag a lehető legnagyobb alapossággal tisztított, 100%-ban természetes, csúcsminőségű alapanyagokból készülnek, a legtapasztaltabb présmesterek időigényes, fáradtságos kétkezi munkájával és szakértelmével. Termékeinkhez egész éven át frissen sajtolva juthat hozzá, és csak a legszigorúbb minőség-ellenőrzést követően kerülnek palackozásra.

Ingyenes termékminta
Már az első webshopos vásárlás alkalmával