Keresés

Készüljünk a várandóságra!

Zentai Andrea, dietetikus

Ha körbe nézünk a világban, azt láthatjuk, hogy egyre több a túlsúlytól, magas vérnyomástól vagy daganatos, ill. egyéb - gyakran táplálkozási - betegségtől szenvedő felnőtt és gyermek. Örvendetes azonban, hogy egyre többen tulajdonítanak jelentőséget annak, hogy tegyenek egészségükért: odafigyelnek például arra, hogy mit esznek és isznak, mennyit sportolnak és hogy megteremtsék a lelki egészségüket. Az anyaságra készülés érzékeny időszak, amikor talán könnyebb az életmódon változtatni.

Leendő gyermekünk egészsége érdekében már a tervezett várandósság előtt tudatos életmódot kell folytatnunk ahhoz, hogy felkészítsük szervezetünket egy egészséges gyermek világrahozatalára.

Fontos azonban figyelembe venni, hogy nem csak a nőnek, hanem a férjnek és a családnak is partnernek kell lennie ebben, hiszen a családi környezetnek, a szülői mintának meghatározó szerepe lesz a gyermekek egészséges életmódra nevelésében. A felkészülés alatt a szülőknek el kell hagyniuk a káros szenvedélyeket – ha vannak ilyenek, például: dohányzás, alkoholfogyasztás, droghasználat –, és olyan életmódot kell kialakítaniuk, amely biztosítja az optimális feltételeket a születendő gyermek fejlődéséhez .

A leendő kismamának javasolt rendeznie a testsúlyát (akár fogyni, akár gyarapodni szükséges), feltöltenie a vasraktárait és odafigyelnie a megfelelő folsavbevitelre. A várandósság alatt fellépő szövődmények és a magzat károsodásának kivédéséhez étrendjének megfelelő arányban kell tartalmaznia vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket (például folsav, B6-, B12-, C-vitamin, kalcium, cink, jód, vas). Jó, ha már a várandósság előtt törekszik elérni azokat a tápanyagbeviteli ajánlásokat, amelyeket majd kismamaként biztosítani kell a szervezetének.

Iktassunk étrendünkbe naponta jó minőségű, hidegen sajtolt, magas omega-3 zsírsav tartalmú olajokat

EGÉSZSÉGES ÉDESSÉGEK

Mit együnk, ha ránk tör a vágy?

A hat legfontosabb tápanyag várandósság során

Tápanyag Ajánlott napi bevitel
Fehérje 1-1,2 g/kg ideális 
Folsav (μg) 400
Kalcium (mg) 1200
Vas (mg) 30
Cink (mg) 15
Jód (μg) 175

 

Magas folsav tartalmú élelmiszerek: búzacsíra, csirkemáj, cékla, spenót, spárga, kelbimbó, barna rizs, zöldbab.

A kalcium a tejből és a tejtermékekből szívódik fel a legoptimálisabban. Közülük is a legkoncentráltabb a sajtok kalciumtartalma, amiknek a fehérjetartalma is magas, így javasolt napi rendszerességű fogyasztásuk.

A vas a húsokból szívódik fel a leghatékonyabban. Magas vastartalmuk van a belsőségeknek, a vörös húsoknak. A C-vitamin javít a vas felszívódásán, ezért javasolt mindig kiegészíteni nyers zöldsalátával, gyümölccsel az adott étkezést. Jelentős vastartalma van még például a máknak, fehér babnak, szezámmagnak, kölesnek, búzacsírának, lenmagnak, céklának, spenótnak, de mivel növényi részek, belőlük kisebb hatékonysággal hasznosul, mégis jó kiegészítés lehet.

Iktassunk étrendünkbe naponta jó minőségű, hidegen sajtolt, magas omega-3 zsírsav tartalmú olajokat (lenmag-, camelina-, chiaolaj), amelyek fontosak a gyermek agyi és szemidegrendszeri fejlődése miatt. Hetente legalább egyszer pedig halakat, például fogast, busát, lazacot, keszeget, pisztrángot, amelyek jó omega-3 zsírsav tartalmuk mellett jó D-vitamin források is.

A nemzetközi ajánlások szerint a felkészülést a tervezett várandósság előtt legalább három, de inkább hat hónappal javasolt megkezdeni. Személyre szabott étrend kialakítása céljából javasolt dietetikus szakember segítségét kérni.

MILYEN LEGYEN A GYEREKEK IDEÁLIS REGGELIJE?

Ideális napkezdés a kicsiknek

CIKKHEZ KAPCSOLÓDÓ RECEPTEK


Hidegen sajtolt olajokkal egészséges, finom és gyors receptek


PÖDÖR KLUBTAGSÁGI ELŐNYÖK

  • 10% azonnali kedvezmény az első webshopos vásárlás során
  • 7% kedvezmény minden további vásárlás során
  • 5% kedvezmény a megjelölt forgalmazó partnereknél
  • akár 30%-os akciók csak klubtagok részére
  • ingyenes termékminták online vásárláskor (5 ml)
  • kedvezőbb szállítási díjak
  • munkanap 14.00 óráig beérkezett webshop rendelését 
    másik munkanap kiszállítjuk
  • frissen préselt prémium olajok tőlünk, egyenesen az Ön konyhájába!

Ingyenes regisztráció

Ön is a gasztronómia és az egészséges, jó ételek szerelmese?

Akkor bizonyára tisztában van azzal, hogy a tökéletes ízek legalapvetőbb feltétele a friss, minőségi alapanyagok felhasználása, a szaktudás, a szenvedély, a tapasztalat és az őszinteség. A 100%-ban Ausztriában előállított Pödör-olajakkal kapcsolatban nem ismerünk kompromisszumot a fentiek tekintetében. Felelősen, puritánul és őszintén végezzük munkánkat. Alapanyagainkat kizárólag a termelő országokból vásároljuk.
A Pödör termékei azért különlegesek, mert kizárólag a lehető legnagyobb alapossággal tisztított, 100%-ban természetes, csúcsminőségű alapanyagokból készülnek, a legtapasztaltabb présmesterek időigényes, fáradtságos kétkezi munkájával és szakértelmével. Termékeinkhez egész éven át frissen sajtolva juthat hozzá, és csak a legszigorúbb minőség-ellenőrzést követően kerülnek palackozásra.

Ingyenes termékminta
Már az első webshopos vásárlás alkalmával
0