LEGYEN PÖDÖR KLUBTAG!
  • 5% azonnali klubtag kedvezmény minden online rendelésre
  • 5% állandó hírlevél feliratkozói kedvezmény,
    minden kedvezményen felül, akciós termékekre is
  • Exkluzív klubtagsági akciók akár 30% engedménnyel
  • kedvezőbb szállítási díjak
  • ingyenes termékminták online vásárláskor (5 ml)
  • PICKUP Service info-gold.png
Regisztráció
LEGYEN PÖDÖR KLUBTAG!
  • 5% azonnali klubtag kedvezmény minden online rendelésre
  • 5% állandó hírlevél feliratkozói kedvezmény,
    minden kedvezményen felül, akciós termékekre is
  • Exkluzív klubtagsági akciók akár 30% engedménnyel
  • kedvezőbb szállítási díjak
  • ingyenes termékminták online vásárláskor (5 ml)
  • PICKUP Service info-gold.png

PÖDÖR NAGYKER
VISZONTELADÓI ÉS GASZTRO REGISZTRÁCIÓ

Kiskereskedőként, nagykereskedőként vagy vendéglátóipari vállalkozóként nagykereskedelmi áron vásárolhat számos további előnnyel. Viszonteladóként Ön dönthet az üzletében forgalmazni kívánt Pödör Prémium termékek választékáról és mennyiségéről, de együttműködhet kizárólag PICK UP partnerként is.

Tovább

Regisztrált klubtagként iratkozzon fel hírlevelünkre. 
5% ÁLLANDÓ hírlevél kedvezmény, minden kedvezményen felül, akciós termékekre is.

Feliratkozás
Keresés

Milyen zsiradékokat használjunk?

Rendelőnkben a hozzánk ellátogatók gyakran teszik fel a kérdést, hogy minek a fogyasztása javasolt a vajé, vagy a margariné? A margarintól sokan idegenkednek, a vajat azonban a nagy nemzetközi táplálkozási ajánlások magas energia és telített zsírsav tartalma miatt nem javasolják. Azt szoktam ajánlani ilyekor, hogy kenőzsiradékok helyett fogyasszanak inkább hidegen sajtolt olajakat, például a belőlük készült pestokat, majonézeket, szószokat.

Ilyenkor sokakban felmerül az a kérdés is, hogy szükség van-e egyáltalán az élelmiszerekben megtalálható zsiradékokon (magas zsírtartalma lehet a sajtoknak, túrónak, tejfölnek, tejszínnek, húsoknak, halaknak hús-, és  halkészítményeknek, kész ételeknek) kívül plusz zsiradékra, hisz mindenhol azt lehet hallani, hogy csökkentsük a zsírbevitelünket.

A válasz igen. Igaz kisebb mennyiségben, de szüksége van a szervezetnek a minőségi zsiradékokra. Vannak zsírban oldódó vitaminok (DEKA), amiknek a felszívódásukhoz és a hasznosulásukhoz elengedhetetlenek. Ezen túl részt vesznek az egyes hormonok felépítésében, illetve az érrendszert védő hatásuk miatt kell tudatosan figyelnünk a rendszeres minőségi zsiradékok bevitelére. Általánosságban az össz-energiabevitel 20-35 energia %-a javasolt, hogy zsírból származzon. 

A zsiradékokat táplálkozás-egészségügyi szempontból a bennük található telített és telítetlen zsírsavak alapján csoportosíthatjuk. Az állati eredetű élelmiszerek zsiradéktartalma (kivéve a halak) döntően telített zsírsavakat tartalmaznak. A telített zsírsavakban gazdag táplálkozás hatására növekszik a vérben az úgynevezett LDL-, vagy rossz koleszterin és az összkoleszterin mennyisége, ezáltal fokozódik az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. 

Ha egy lakosságcsoportban például 10 %-kal növekszik az átlagos szérum koleszterin szint, akkor a következő években a szívinfarktusok száma 20-25 %-kal növekedhet. 

Ezzel szemben a legtöbb növényi eredetű élelmiszerben 
(például minőségi hidegen sajtolt olajak, olajos magvak) a telítetlen zsírsavak fordulnak elő nagyobb arányban (egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak formájában, mint például az omega-3), amelyek pozitív hatást gyakorolnak az egészségre. Ezért az össz-zsiradékfogyasztás nagyobb része származzon növényi eredetű termékekből. Azonban itt sem mindegy az arány: az omega-3 és omega-6 zsírsavak fogyasztása 1:3 - 1:5 arányban javasolt. Magyarországon ez a beviteli arány az OÉTI felmérései alapján 1:30.  Az omega-3 zsírsavakra javaslatok vannak napi beviteli mennyiség szerint is: férfiaknak 1,6 gramm/nap, nőknek 1,1 gramm/nap.

Az omega-3 zsírsavaknak számos kedvező hatása ismert.

Csökkentik a vérben a szív- és érbetegség kockázatát növelő triglicerid-szintet, csökkentik a vérrög képződés veszélyét, mérséklik a magas vérnyomást. 
Vizsgálatok folynak az omega-3 zsírsavaknak a cukorbetegség, valamint bizonyos rákfajták megelőzésében játszott szerepét illetően.

Omega-3 zsírsavakhoz juthatunk növényi (pl.: mandulában, lenmagban, chia magban, camelina magban) és állati (pl.: tengeri pl. makréla, hering, szardínia, lazac és hazai halakban pl. busa) eredetű termékekből is. 

Fontos tudni róla, hogy az olajok összetételében jelentős különbségek vannak. Kedvező omega-3 – omega-6 zsírsav aránya van a chia mag olajnaklenmagolajnakcamelinaolajnak.

Legjobb ajánlataink klubtagjainknak

 

LEGYEN PÖDÖR KLUBTAG!
  • 5% azonnali klubtag kedvezmény minden online rendelésre
  • 5% állandó hírlevél feliratkozói kedvezmény,
    minden kedvezményen felül, akciós termékekre is
  • Exkluzív klubtagsági akciók akár 30% engedménnyel
  • kedvezőbb szállítási díjak
  • ingyenes termékminták online vásárláskor (5 ml)
  • PICKUP Service info-gold.png
Regisztráció
LEGYEN PÖDÖR KLUBTAG!
  • 5% azonnali klubtag kedvezmény minden online rendelésre
  • 5% állandó hírlevél feliratkozói kedvezmény,
    minden kedvezményen felül, akciós termékekre is
  • Exkluzív klubtagsági akciók akár 30% engedménnyel
  • kedvezőbb szállítási díjak
  • ingyenes termékminták online vásárláskor (5 ml)
  • PICKUP Service info-gold.png

PÖDÖR NAGYKER
VISZONTELADÓI ÉS GASZTRO REGISZTRÁCIÓ

Kiskereskedőként, nagykereskedőként vagy vendéglátóipari vállalkozóként nagykereskedelmi áron vásárolhat számos további előnnyel. Viszonteladóként Ön dönthet az üzletében forgalmazni kívánt Pödör Prémium termékek választékáról és mennyiségéről, de együttműködhet kizárólag PICK UP partnerként is.

Tovább






ÉRDEMES MÁSOKNAK IS AJÁNLANI!
Ingyenes termékminta
Már az első webshopos vásárlás alkalmával










0

Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ. Az használatával hozzájárul az adatok elemzéséhez, használatához.