Keresés

Lenmagolaj - egészséges, finom és sokoldalú

Prof. Dr. Thomas Kurscheid

Az ember évezredek óta kedveli az olajokat és a zsírokat – nemcsak táplálékként, hanem mint gyógyszert és a szépségápolásban is. A zsírok és olajok megtalálhatóak gyümölcsökben, diófélékben, magvakban és állati eredetű táplálékainkban. Rossz hírnevüket csak az elmúlt évtizedekben kapták magas kalóriatartalmuk miatt, véleményem szerint jogtalanul. A lenmagolaj példáján szeretném megmutatni, milyen áldásos hatással vannak egészségünkre. Nem mellesleg a jó és friss lenmagolaj íze pompás.

„Ez jót tesz a testnek és a léleknek” – magyarázta nagyanyám mindig, amikor héjában főtt burgonyát tálalt túróval és lenmagolajjal. Bizony, a régi időkben a len magvaiból készült, aranysárga színű olaj szó szerint ott volt minden asztalon.

Kelet-Németországban a lenmagolajat a mai napig tejtermékekhez keverik, pl. túróhoz, tejfölös uborkasalátához vagy savanyított, tejszínes heringhez használják. A tejterméket fedő olajréteg megóvja az ételeket a savanyodástól, ezt a hatást régen nyáron gyakran kihasználták. A felső-ausztriai konyhában hagyományosan használnak lenmagolajat különféle ételek elkészítéséhez. Ausztriában a lenmagolaj szerepel a Hagyományos Élelmiszerek Jegyzékében.

A frissen sajtolt lenmagolaj íze diós, illata pedig egy picit emlékeztet a széna illatára. Ha azonban öregszik, kesernyés lesz. A lenmagolaj azért „öregszik” olyan gyorsan, mert nagyon sok jó, de oxigénre érzékeny zsírsavat tartalmaz. Ezek az omega-3 zsírsavak, amelyeket a leghosszabb ideig sötét -nem fényáteresztő- üvegben, a hűtőben tárolva lehet megóvni. Itt több hétig is eláll az olaj anélkül, hogy veszítene ízéből.

Az „omega zsírsav” ugyanazt jelenti, mint a „telítetlen zírsav”.

Lenmagolaj

Miért egészséges a lenmagolaj?

Omega-3 zsírsav tartalma messze a legmagasabb. Legnagyobb mennyiségben a háromszorosan telítetlen alfa-linolénsavat tartalmazza. Kutatások azt mutatják, hogy ez a zsírsav gyulladáscsökkentő, segíti a véralvadást és értágító hatású. Szabályozza a vérnyomást és a vérzsírszintet és ezzel megelőzheti a trombózist, a szívinfarktust és a stroke-ot. Ezenfelül kimutatták, hogy a lenmagolaj alfa-linolénsava beépül a sejthártyákba, és a szervezet képes átalakítani ezt a zsírsavat más, fontos omega-3 zsírsavakká. Alig akad másik szerv, amelynek olyan nagy mennyiségű, jó minőségű zsírra lenne szüksége, mint az agyunk. Ezért a szellemi teljesítményünk is profitál a többszörösen telítetlen zsírsavakból (forrás: J Neurol Neurosurg Psychiatry doi:10.1136/jnnp-2012-304792). A Német Táplákozási Társaság (Deutsche Gesellschaft für Ernährung – DGE) egy a közelmúltban kiértékelt, 13 600 résztvevős intervenciós kutatásban megállapította, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak magas részaránya alacsony részarányú telített zsírsavakkal kombinálva csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések (pl. szívinfarktus) kockázatát.

Külsőleg alkalmazva az omega-zsírsavak hosszú távon támogatják a bőr működését, pl. pikkelysömör és ekcéma esetében. A lenmagolaj ezenfelül gazdag E-vitaminban, ami más antioxidánsokkal együtt támogatja az immunrendszert. Annak érdekében, hogy a lenmagolaj megtartsa ezeket az egészséges tulajdonságokat, legyen hidegen és nativan (azaz minden kémiai előkészítéstől mentesen) sajtolt és lehetőleg származzon biogazdálkodásból.

Receptek lenmagolajjal

Amilyen egészségesek a többszörösen telítetlen zsírsavak, annyira nem alkalmasak sütéshez. Hevítés közben úgy alakulnak át, hogy a folyékony „cis” zsírsavból ún. transzzsírsavak lesznek, amelyek ragacsosak és ridegek. Ezek sajnos ugyanúgy beépülnek a sejtfalainkba, mint a jó „cis” zsírsavak, és gátoljak a sejthártyák működését. A transzzsírok ezáltal mérgezőek és rákos megbetegedéseket okozhatnak. A lenmagolajat csak hidegen vagy langyosan fogyassza, pl. salátöntetekben, majonéz összetevőjeként vagy desszertekben.

Jó étvágyat!

Forrás: J Neurol Neurosurg Psychiatry doi:10.1136/jnnp-2012-304792

A régi időkben a len magvaiból készült, aranysárga színű olaj szó szerint ott volt minden asztalon

Omega-6 és omega-3 zsírsavak

A helyes arány határozza meg intelligenciánkat és testi erőnket

Vásárlóink ezeket a termékeket választották még


PÖDÖR KLUBTAGSÁGI ELŐNYÖK

  • 10% azonnali kedvezmény az első webshopos vásárlás során
  • 7% kedvezmény minden további vásárlás során
  • 5% kedvezmény a megjelölt forgalmazó partnereknél
  • akár 30%-os akciók csak klubtagok részére
  • ingyenes termékminták online vásárláskor (5 ml)
  • kedvezőbb szállítási díjak
  • munkanap 14.00 óráig beérkezett webshop rendelését 
    másik munkanap kiszállítjuk
  • frissen préselt prémium olajok tőlünk, egyenesen az Ön konyhájába!

Ingyenes regisztráció

Ön is a gasztronómia és az egészséges, jó ételek szerelmese?

Akkor bizonyára tisztában van azzal, hogy a tökéletes ízek legalapvetőbb feltétele a friss, minőségi alapanyagok felhasználása, a szaktudás, a szenvedély, a tapasztalat és az őszinteség. A 100%-ban Ausztriában előállított Pödör-olajakkal kapcsolatban nem ismerünk kompromisszumot a fentiek tekintetében. Felelősen, puritánul és őszintén végezzük munkánkat. Alapanyagainkat kizárólag a termelő országokból vásároljuk.
A Pödör termékei azért különlegesek, mert kizárólag a lehető legnagyobb alapossággal tisztított, 100%-ban természetes, csúcsminőségű alapanyagokból készülnek, a legtapasztaltabb présmesterek időigényes, fáradtságos kétkezi munkájával és szakértelmével. Termékeinkhez egész éven át frissen sajtolva juthat hozzá, és csak a legszigorúbb minőség-ellenőrzést követően kerülnek palackozásra.

Ingyenes termékminta
Már az első webshopos vásárlás alkalmával
0